SEMrush review

Een SEO tool dat wereldwijd veel gebruikt wordt, is SEMrush. Er zijn maar liefst meer dan zeven miljoen bedrijven die gebruik maken deze tool. Zelfs grote namen maken er gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan booking.com maar ook het bekende Ebay. Het is een echte alles-in-één programma en in principe zouden extra tools niet nodig moeten zijn om je website hoog in de zoekmachine te kunnen krijgen. Welke tools heeft SEMrush en welke voor- en nadelen zitten er aan? We bespreken het in dit artikel.

De voordelen van SEMrush

SEMrush heeft vrijwel alle functies in huis dat je nodig hebt om sterk te staan met je SEO. Andere tools ernaast zijn niet nodig. Dat is in onze ogen misschien wel het allergrootste voordeel. Verder heeft SEMrush zeker ook complimenten verdiend op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Er is een strak dashboard ontwikkeld, waardoor alle functies in één oogopslag te vinden zijn. Ook na jaren van verschillende updates hebben ze hier gelukkig geen veranderingen in gebracht. Je kunt alles ook inzien via je smartphone met behulp van de app. Tot slot is het ook erg fijn dat SEMrush continu bezig is met het updaten van het systeem en de database. Dat zorgt ervoor dat je altijd voorzien bent van uitgebreide rapporten en een programma dat perfect werkt.

De nadelen van SEMrush

We moeten zeggen dat SEMrush eigenlijk geen nadelen kent. We kunnen het ons wel voorstellen dat niet iedereen de SEO tool betaalbaar vindt. Het kost minimaal $119,95 per maand en dat kan voor sommige een flinke hap uit de portemonnee zijn. Daarnaast beschikt deze tool over zoveel functies, dat het even kan duren voordat je alles onder de knie hebt. Verder is de smartphone-app misschien iets té verslavend: je kijkt er iets te vaak op! Maar dat heb je gelukkig zelf in de hand.

De gratis versie

Jammer genoeg is er geen gratis versie beschikbaar van SEMrush. Dat is eigenlijk best logisch, want deze tool heeft zoveel verschillende functionaliteiten dat je daar zelfs graag voor wilt betalen. Het is wel mogelijk om SEMrush gratis uit te proberen. Je kunt er daarna voor kiezen om een abonnement af te sluiten of je kunt kiezen voor een alternatief.

De betaalde versie

Wanneer je gebruik wilt maken van SEMrush en alle daarbij behorende functies zal je een abonnement moeten afsluiten. De prijzen beginnen vanaf $ 119,95 en is maandelijks of jaarlijks te betalen. Als je kiest voor het laatste, kan je een korting ontvangen tot maximaal 17%. Dat is toch mooi meegenomen.

SEMrush biedt drie verschillende abonnementen aan. Als je een aantal websites beheert of een kleine onderneming hebt kun je kiezen voor het ‘pro’ pakket. De kosten hiervan bedragen $119,95. Het is dan mogelijk om vijf projecten in te stellen en je kunt maximaal 500 zoekwoorden bijhouden.

Wanneer je meer projecten in het overzicht van SEMrush wilt, kan je kiezen voor het ‘guru’ pakket. Je kunt dan drie keer zoveel websites toevoegen: het totale aantal komt dan uit op vijftien. De kosten schieten dan wel flink omhoog. Dit pakket kost namelijk $229,95 per maand.

Tot slot is het ook mogelijk om te kiezen voor het ‘business’ pakket. Deze is speciaal gecreëerd voor grote ondernemingen die gespecialiseerd zijn in internetmarketing. Er kan gewerkt worden met maar liefst 40 projecten en de kosten bedragen $449,95 per maand.

Welke tools biedt SEMrush aan?

Je kunt je beter afvragen, welke tools biedt SEMrush niet aan? SEMrush beschikt over alle functies die een SEO-expert nodig heeft om websites te laten groeien. Je kunt bijvoorbeeld denken aan keyword research, competitive research, rank tracking en linkbuilding.

Keyword research

Met de functie keyword research kom je alles te weten over zoekwoorden die belangrijk zijn voor jouw website. Zo kan je bijvoorbeeld onderzoeken hoe vaak er op een bepaalde zoekwoord wordt gezocht en welke gerelateerde zoekwoorden mogelijk interessant zijn. Je kunt ook details ontvangen betreft de trends van nu. Zo weet je exact op welke zoekwoorden je moet inspelen om de concurrent een stap voor te zijn.

Competitive research

De competitive research, oftewel de concurrentie analyse functie, zorgt ervoor dat je alle informatie ontvangt over jouw concurrenten. Zo kom je onder andere te weten hoeveel organisch verkeer er aanwezig is, over welke backlinks ze beschikken en met welke zoekwoorden er wordt gewerkt. Met al deze details kun jij weer aan de slag om jouw website te verbeteren.

Rank tracking

Een andere functie binnen SEMrush is de rank tracking. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om de posities van je websites binnen de zoekmachines bij te houden. Je kunt continu in de gaten houden of je aan het stijgen of dalen bent met je website. Op basis daarvan kan er ook direct actie worden ondernomen. Het draait immers allemaal om het behalen van de hoogste ranking! Dat zorgt uiteindelijk voor een winstgevende website.

Linkbuilding

Iedereen die ook maar een klein beetje verstand heeft van SEO weet dat linkbuilding nog altijd een belangrijk aspect is binnen SEO. Dat weet SEMrush als geen ander en hebben daarom vier tools ontwikkeld op het gebied van linkbuilding. Je kunt er van alles mee. Zo is het mogelijk om toxic backlinks te verwijderen, kun je onderzoeken waar de concurrent zijn backlinks vandaan heeft en ga zo maar door.

De prijzen van SEMrush

Hoeveel je uiteindelijk gaat betalen voor het gebruik van SEMrush is afhankelijk van het type abonnement. De meeste mensen hebben voldoende aan het pro pakket waar je maandelijks een bedrag van $119,95 voor moet betalen. Als je tientallen websites beheert is het guru of zelfs het business pakket beter geschikt voor jou.

  • Pro $119.95 per maand
  • Guru $229,95 per maand
  • Business $449,95 per maand

Alternatieven voor SEMrush

Als je gaat kijken naar de hoeveelheid functies van SEMrush kunnen we wel concluderen dat er eigenlijk geen goed alternatief is. SEMrush is een alles-in-één SEO tool dat bijdraagt aan een betere website. Het kan natuurlijk zijn dat je deze tool niet fijn vindt werken of dat je het te duur vindt. In dat geval zou je eens kunnen kijken naar opties als Ahrefs, Mangools, MOZ of Majestic SEO.

Conclusie

De conclusie die we kunnen trekken als we kijken naar SEMrush, is dat het misschien wel een van de beste SEO tools is op dit moment. Het beschikt over alle functies die je dagelijks nodig hebt om je website tot een succes te brengen. Daarnaast is het dashboard zeer gebruiksvriendelijk waardoor het eenvoudig te gebruiken is. De prijs is weliswaar wat aan de hoge kant, maar je profiteert wel van de vele voordelen, en extra tools zijn niet meer nodig. Je hebt alles op één plek. Wat ons betreft is SEMrush zeker de moeite waard.

1 op 1 advies nodig?

Twijfel je over welke tool het beste bij jou past? Of wil je het beheer toch liever uitbesteden? Neem dan contact met ons op.