Top 10 tools voor backlinks checken (gratis en betaald)

Als je een mooie website hebt, wil je ook dat deze goed gevonden wordt. Hiervoor zal je onder andere goede teksten nodig zijn, maar ook kwalitatieve backlinks zijn van groot belang. Hoe zorg je er nu voor backlinks en op welke manier kan je nu eigenlijk controleren of deze backlinks er nog steeds zijn? Daarnaast is het ook fijn om te weten over welke backlinks jouw concurrenten beschikken. Zo kan je je eigen website weer beter positioneren in Google. In dit uitgebreide artikel vertellen wij jou meer over tools waarmee je backlinks kunt controleren. Je leest zowel over gratis als betaalde varianten in dit artikel. Enkele varianten bieden ook een gratis demo voor backlinks checken aan.

Waarom backlinks checken?

Met behulp van een check-tool kan je je backlinks checken, maar waarom zou je dit nu eigenlijk doen? Het is een onmisbare tool in backlink-land en we leggen je graag uit waarom. Hiermee kan je namelijk de ontwikkeling van je backlinkprofiel volgen. Je kunt zodoende exact zien of de links van toegevoegde waarde zijn. Ook kan je zien hoeveel het er zijn, waar de links vandaan komen en of deze zinvol zijn.

Het uitvoeren van een periodieke check brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo kan je per pagina zien hoeveel backlinks je hebt, vanaf welke websites de links komen en of het dofollow of nofollow links zijn.

Wellicht een nog belangrijker voordeel van een backlinkchecker is dat je kunt controleren welke links een concurrent heeft. Wat zorgt er nu voor dat jouw concurrent hoger staat dan jouw website in Google?

Backlinks zijn nu eenmaal erg belangrijk voor de positie van jouw website. Hoe beter jouw linkprofiel is, hoe meer autoriteit je website heeft. Naast backlinks zijn er natuurlijk nog talloze andere waarden, zoals goede teksten, maar backlinks zijn én blijven erg belangrijk. Wil je goed scoren in Google? Zorg dan voor een krachtig profiel én controleer dit met een backlinkchecker.

De top 10 voor backlinks checken

Als je overtuigd bent, wil je natuurlijk direct aan de slag. Er zijn talloze tools die je hiervoor kunt gebruiken. Er zijn echt honderden waar je uit kunt kiezen. Je wilt natuurlijk direct kiezen voor de beste en je wilt niet vastzitten aan allerlei abonnementen om maar iets te proberen. Daarom hebben wij deze top 10 voor je samengesteld. Op deze manier kan jij gemakkelijk een keuze maken op basis van jouw wensen. Hieronder volgt de top 10. In deze top 10 zijn zowel gratis als betaalde versies opgenomen. Enkele varianten beschikken over een gratis demo, dus bekijk vooral even de verschillende websites voor de huidige acties. Wil je voorlopig nog sowieso even niets uitgeven? Dan kan je kiezen voor een gratis versie.

Backlinks checken met Mangools (gratis en betaalde versie)

Mangools is een dienst waarbij je gebruik kunt maken van vijf verschillende SEO-tools. Hiervoor kan je een abonnement afsluiten voor 29 euro per maand. Uiteraard kan je backlinks checken met Mangools, maar je krijgt ook nog andere tools zoals een zoekwoordvinder en een SERPchecker.

De backlinkchecker heet echter ‘LinkMiner’. Je kunt alle backlinks van een website achterhalen, verloren backlinks controleren en nieuwe backlinks bekijken. Ook vind je andere schatrijke informatie, waaronder IP-adressen, verwijzende domeinnamen en totaal aantal backlinks.

Verder krijg je informatie over social media backlinks en de link strength van de backlinks. Al met al is dit een erg uitgebreide tool.

SEO review tools (gratis te gebruiken)

SEO review tools is een verzameling van meer dan 30 verschillende SEO-tools. Er zijn allerlei technische tools, maar je vindt hier ook tools voor backlinks. De backlink checker is hetgeen wat je wilt als je backlinks wilt checken. Je kunt per domein of per pagina bekijken hoeveel backlinks er zijn. Deze tool is ook nog eens gratis te gebruiken.

Backlinks checken met Ubersuggest van Neil Patel (gratis)

Een beetje marketingspecialist kent Neil Patel. Het is een expert op het gebied van marketing. Een echte goeroe dus. Zijn SEO-tool Ubersuggest is ook nog eens bijzonder handig. Zo kan je namelijk ook backlinks checken via zijn software. Je kunt de backlinks gratis checken via de website en je kunt hierbij zelfs controleren op follow en nofollow. Daarnaast vind je informatie over de paginascore, de anchortekst en wat voor type link het is.

Deze tool mag dan gratis zijn, maar Neil Patel heeft ook andere SEO-tools, waar je wel voor moet betalen. Echter leveren deze tools vaak een schat aan informatie op. Zo kan je bijvoorbeeld een zoekwoordenonderzoek uitvoeren via de betaalde versie. Het is gemakkelijk in gebruik en de data is betrouwbaar.

SE Ranking (betaald)

SE Ranking is vooral bekend van haar ‘rank tracker tool’. Wellicht heb je hier al weleens gebruik van gemaakt. Echter is er nog een bijzonder handige tool. Je kunt namelijk ook backlinks checken via deze website. Je kunt allerlei informatie opvragen, zoals bestemmingspagina, MOZ Da, land, Alexa Rank, externe link en meer. Wat wel jammer is, is dat je geen historische data in kan zien. Het is namelijk wel een betaalde versie, dus dat is wel iets wat je verwacht van een betaalde tool. Je kunt je abonnement wel op je eigen manier vormgeven. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven hoe vaak je je links wilt laten checken en hoelang je een abonnement wilt afsluiten. Wat ons betreft is het dus zeker een transparante aanbieder, maar mist het nog een belangrijke feature. Wellicht komt dat er in de toekomst vooralsnog bij. In dat geval zullen wij dit artikel natuurlijk weer updaten.

SEO Powersuite (betaald)

SEO Powersuite heeft ook een tool ontwikkeld om backlinks mee te checken. Deze heet de LinkAssistent. Dit is eigenlijk ook de enige tool uit dit lijstje die daadwerkelijk software levert voor op je computer. Je dient dit dus ook te downloaden. Het is natuurlijk maar wat je zelf prettig vindt. Je krijgt een schat aan informatie van deze tool en het werkt ook prima. Je krijgt echter niet alleen deze tool, maar ook direct toegang tot de andere tools uit het pakket. De overige drie zijn Rank Tracker, Website Auditor en SEO Spyglass. Als je deze andere tools ook interessant vindt, kan het lonen om te kiezen voor SEO Powersuite. Er is alleen een betaalde versie beschikbaar, dus geen gratis variant.

Sitechecker.pro (gratis)

Sitechecker.pro is ook een degelijke website waar je uit kunt kiezen. Deze variant beschikt over een gratis tool waarmee je backlinks kunt checken. Je kunt onder andere zien hoeveel externe links je website heeft en hoeveel hiervan dofollow zijn. Ook kan je het aantal IP-adressen bekijken en het aantal domeinnamen. Ook je top 5 anchors kan je bekijken in de gratis versie. De basis kan je dus goed bekijken via deze gratis tool en dit geeft dus een goed inzicht van je totale aantal backlinks.

SEMrush (gratis en betaalde versie)

SEMrush is een van de bekendste SEO-tools waar je uit kunt kiezen. Het programma biedt talloze SEO-tools aan. Er is zowel een gratis als een betaalde versie beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Naast het checken van backlinks biedt SEMrush ook nog talloze andere SEO-diensten en tools aan. Zo zijn er bijvoorbeeld ook de Backlink Analytics en Backlink Audit tool aanwezig. Daarmee heeft SEMrush dus zelfs meerdere tools ontwikkeld voor backlinks.

Via de software kan je onder andere bekijken hoeveel backlinks je hebt, hoeveel verwijzende domeinnamen er zijn, wat de autoriteit is en welke backlink types er allemaal zijn. Backlinks Analytics is misschien wel de meest uitgebreide tool uit dit lijstje en scoort daarom ook een dikke voldoende. Het is misschien wel, samen met Ahrefs, de beste keuze.

SEMrush heeft bovendien ook nog de Backlink Audit tool. Met behulp van deze variant kan je een gezondheidscheck doen van je backlinkprofiel. Zo kan je bekijken welke backlinks van lage waarde zijn en deze kan je vervolgens verwijderen via je Google-profiel. Dat heet ‘disavow’ binnen de Google-termen. Al met al: een robuuste variant voor het controleren van je backlinks én meer.

Ahrefs (gratis en betaalde versie)

Ahrefs is eveneens een variant waar bij behoorlijk fan van zijn. Dit is, tezamen met SEMrush, wat ons betreft de beste variant waar je uit kunt kiezen. De software beschikt over een grote database, is bijzonder betrouwbaar en de informatie is erg uitgebreid. Een betaald account is echter wel vrij prijzig, maar gelukkig kan je de Backlink Checker wél gratis gebruiken. De gratis variant is vanzelfsprekend wel iets minder uitgebreid.

Mocht je toch wat budget over hebben voor een betaald account, dan is dat zeker de moeite waard. Je krijgt dan namelijk veel meer informatie over je backlinks, top anchors en top pagina’s. Uiteraard kan je het eerst altijd even testen met de gratis variant.

Majestic SEO (betaald)

Majestic SEO is een populaire linkbuilding tool waar elke SEO-expert fan van is. Het is in vergelijking tot zowel Ahrefs als SEMrush ook een flink stukje goedkoper. Je ontvangt via de betaalde versie behoorlijk veel informatie, waaronder het aantal backlinks, verwijzende domeinnamen, historische backlinks, anchorteksten en nog veel meer data. Majestic SEO blijft ook steeds verder verbeteren, dus er komen er ook steeds meer SEO-tools bij. Het is dus ook zeker een aanrader om hier eens naar te kijken. Het staat zeker in onze top 5.

MOZ (gratis en betaald)

We sluiten deze top 10 af met MOZ. MOZ biedt zowel een gratis als een betaalde tool aan. De gratis tool is echter wel heel erg beperkt. Als je hiervan gebruik wilt maken zal je dus eigenlijk al voor de betaalde versie moeten kiezen. De Link Explorer tool is een absolute aanrader. Ook via Link Research kan je veel data inzien, waaronder de domein autoriteit, het aantal backlinks, de verwijzende domeinnamen, de anchor tekst, spam score, autoriteit/verhouding van de links en de follow- en nofollow-verhouding. Er is nog wel meer aanwezig in de betaalde software, dus check daarvoor gerust even de website van MOZ.

Heb je nog vragen over het checken van backlinks?

Wil je graag nieuwe backlinks verkrijgen of heb je misschien nog vragen over het checken van backlinks? Neem dan gerust contact met ons op. Wij hebben al meer dan tien jaar ervaring op het gebied van linkbuilding. Wij helpen je dan ook graag verder. Contact opnemen is natuurlijk altijd vrijblijvend, dus ook bij ons zit je niet direct ergens aan vast 😉

Plaats een reactie