Ahrefs review

Ahrefs is een van de beste SEO tools op dit moment. Het zorgt ervoor dat jouw online marketing activiteiten een stuk makkelijker af gaan. De mogelijkheden zijn uitgebreid en daarnaast is het ook nog eens gebruiksvriendelijk. Het is wel jammer dat deze tool aan de prijzige kant is.

De voordelen van Ahrefs

We willen graag alle pluspunten van Ahrefs met je bespreken. Het eerste voordeel is dat de database een van de grootste is, als we kijken naar alle tools op gebied van SEO. Een ander voordeel is dat Ahrefs over een stuk meer functionaliteiten beschikt dan de alternatieven. Hebben ze deze functionaliteiten wel, werkt dat vaak een stuk minder goed. Tijdens het gebruik van de data dat deze tool aanbiedt hebben wij nog nooit onjuiste informatie ervaren. Tot slot is Ahrefs een gebruiksvriendelijke tool dat je snel onder de knie krijgt. Het is overzichtelijk en alles wordt duidelijk aangegeven.

De nadelen van Ahrefs

Als we gaan kijken naar de nadelen van Ahrefs, valt het op dat we er maar twee kunnen vinden. Op het moment dat je kiest voor een account met volledige functionaliteiten is Ahrefs aan de prijzige kant. Het is het geld zeker waard, dus het is aan jou om te kijken of het binnen je onderneming past. Daarnaast moeten we toch wel concluderen dat andere tools beter scoren op het gebied van technische analyses. Dat kan worden opgelost door gebruik te maken van een extra tool.

De gratis versie

Er is geen gratis versie beschikbaar van Ahrefs. Maar niet getreurd: je kunt wel gratis beperkt gebruik maken van de Ahrefs Webmaster Tool. Je hebt dan onder andere toegang tot Site Audit en Site Explorer.

De betaalde versie

Om gebruik te kunnen maken van Ahrefs ben je verplicht om een maandelijks abonnement af te sluiten. Er zijn vier varianten waar je uit kunt kiezen. Je hebt als eerst het ‘lite’ pakket. Dat begint vanaf € 89,00 per maand. Het is geschikt voor projecten die hobbymatig worden gedaan of voor kleine, startende ondernemingen. Je kunt gebruik maken van het SEO-dashboard, Site Explorer, Keywords Explorer en meer.

Het standaardpakket dat verkrijgbaar is vanaf € 179,00 per maand biedt meer functionaliteiten dat kan zorgen voor een nog beter resultaat. Zo kan je tot zes maanden historie inzien, kun je gebruik maken van Content Explorer en kun je backlink profielen vergelijken. Tot slot kunnen rapportages eenvoudig worden gedeeld.

Het pakket dat het meest wordt gebruikt door professionele SEO specialisten is de ‘advanced’ pakket. Het bevat alle tools die onmisbaar zijn als je websites wilt laten groeien. Websites kunnen automatisch worden gescand op eventuele problemen aan de SEO en je krijgt exclusieve toegang tot de Ahrefs zoekdata. De prijzen voor dit pakket begint vanaf € 369,00.

Er is ook nog een Enterprise pakket, dat € 899,00 per maand kost. Je krijgt toegang tot extra tools die je in de praktijk eigenlijk niet gebruikt. Goed om te weten, bij alle pakketten geldt: als je het abonnement jaarlijkse betaalt, in plaats van maandelijks krijg je twee maanden cadeau. Daar kun je flink wat mee besparen.

Welke tools biedt Ahrefs aan?

Ahrefs heeft een heleboel handige functionaliteiten te bieden dat ervoor zorgt dat jouw websites in korte gaan zullen gaan groeien. Een voorbeeld daarvan is Site Explorer, waar je onder andere eenvoudig alle backlinks kunt inzien. Die gaan we dus zeker bespreken, maar de overige handige tools ook.

Dashboard

We starten met het dashboard. Op het moment dat je inlogt bij Ahrefs krijg je direct een overzicht van alle projecten waar je momenteel aan het werkt. In één oogopslag kun je direct de belangrijkste informatie bekijken van jouw websites. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de hoeveelheid backlinks het heeft, de autoriteiten van je domein en het organisch verkeer.

Site Explorer

Met behulp van de Site Explorer kun je uitgebreid onderzoek doen naar je concurrenten. Zo wordt het voor jou een stuk gemakkelijker om de strijd te winnen. Je kunt onder andere bekijken welke backlinks je website heeft en of er mogelijk backlinks zijn verdwenen. Je kunt ook de zoektermen bekijken waar je op wordt gevonden. Verder kan je onderzoeken wie concurrerende websites zijn en welke ankerteksten er worden gebruikt. Dit is slechts een kleine greep uit de grote hoeveelheid mogelijkheden dat deze tool aanbiedt.

Alerts

Een andere functie van Ahrefs is Alerts. Je ontvangt dan een melding op het moment dat je website een nieuwe backlink heeft gekregen. Je kunt ook meldingen ontvangen voor bedrijfsnaam vermeldingen en zoektermen waar je op gevonden bent, dat nog niet eerder is voorgekomen.

Site Audit

Met Site Audit kun je bekijken in welke technische staat je website verkeerd. Je krijgt een uitgebreid rapport dat je vertelt waar mogelijke SEO problemen zich voordoen. Er worden ook meteen oplossing aanbevolen. Zo wordt het nog eenvoudiger om SEO problemen aan te pakken en voorkom je dat je website niet rankt, of daalt in de zoekmachine.

Rank Tracker

De Rank Tracker is een hele handige tool om de posities bij te houden van de zoekwoorden die jij hebt ingesteld. Er wordt aangegeven op welke positie jouw website te vinden is in Google. Zo kun je gemakkelijk bijhouden of je in de zoekmachine aan het stijgen bent. Verder is het ook mogelijk om andere informatie te bekijken. Zo wordt er aangegeven hoeveel verkeer er wordt verwacht, over welke URL het gaat en de locaties van de bezoekers.

Content Explorer

De Content Explorer is een hele handige manier om meer informatie te verkrijgen van een zoekwoord en de daarbij behorende zoekresultaten. Je kunt onder andere onderzoeken welke websites gebruik maken van jouw zoekwoord. Je hebt daarbij verschillende filtermogelijkheden. Zo kun je filteren op een bepaalde datum, de taal maar ook de score van de websites.

Keyword Explorer

De laatste tool die we met je willen bespreken van Ahrefs is de Keyword Explorer. Je kunt hiermee zoekwoorden analyseren en is vergelijkbaar met de Google Keyword Planner. Op het moment dat je een zoekwoord invult zal de tool je vertellen hoe vaak dit zoekwoord wordt gebruikt. Als extra voordeel wordt er ook bij vermeld hoeveel concurrentie er aanwezig is en welke zoekwoorden je nog meer kunt gebruiken die relevant zijn.

De prijzen van Ahrefs

Zoals eerder gezegd heeft Ahrefs vier verschillende pakketten. Hoe duurder het abonnement, hoe meer functionaliteiten je zult krijgen waar je gebruik van kunt maken. Als beginner kunnen je starten met het goedkoopste pakket. Als echte online marketeer specialist raden we het ‘advanced’ pakket aan.

  • Lite vanaf € 89,00
  • Standaard vanaf € 179,00
  • Advanced vanaf € 369,00
  • Enterprise vanaf € 899,00

Alternatieven voor Ahrefs

Van alle SEO tools kunnen we concluderen dat Ahrefs toch wel één van de beste is. Toch zijn er een aantal alternatieven die ook erg goed scoren. Een tool die vergelijkbaar is, is Semrush. Andere mogelijkheden zijn onder andere Mangools, MOZ, Majestic SEO en SE Ranking.

Welke tool het beste bij jou past, hangt van een aantal factoren af. Je kunt het beste al onze reviews uitgebreid doornemen en de tools uitproberen. Zo kom je er snel genoeg achter wat voor jou het beste werkt.

Conclusie

Het is duidelijk dat Ahrefs een tool is dat vrijwel over alle mogelijkheden beschikt die een echte SEO specialist nodig heeft. Het is geschikt voor zowel de beginner- als de ervaren online marketeer en zorgt ervoor dat jouw websites in korte tijd worden voorzien van betere kwaliteit. Dat zal vervolgens resulteren in een hogere positie in de zoekmachine. Het enigste minpunt is de technische analyse tool dat niet helemaal lekker loopt.

1 op 1 advies nodig?

Wil je graag meer weten over deze software of twijfel je welke software je wilt kiezen? Neem dan contact met ons op. We bieden je graag 1 op 1 advies.